UN mreza uzornih muskaraca

ЊУЈОРК – Уједињене нације су основале Мрежу узорних мушкараца, која треба да служе као пример мушкарцима у борби против насиља над женама, и која за сада има 14 чланова, саопштио је генерални секретар УН Бан Ки-мун поводом Међународног дана борбе против насиља над женама који се данас обележава у свету.

Бан је позвао све мушкарце да се придруже овој кампањи и изнео податак да је око 70 одсто жена било жртва неког облика физичког или сексуалног насиља које су над њима вршили мушкарци, објављено је на званичном веб сајту УН.

Међу члановима мреже нашли су се шпански премијер Хосе Луис Родригес Сапатеро, јужноафрички архиепископ и добитник Нобелове награде за мир Дезмонд Туту, италијански министар спољњих послова Франко Фратини, бразилски писац Пауло Коељо и норвешки министар правде Кнут Стурбергет.

Они су изабрани због тога што су показали снажну приврженост борби против насиља над женама, рекао је Бан, додајући да ће се број чланова мреже временом повећавати.

„Прекините ћутање. Када видите насиље над женама и девојкама немојте седети скрштених руку. Учините нешто. Заложите се. Уједините се у мењању обичаја и ставова који подстичу, одржавају и опраштају ову врсту насиља”, поручио је генерални секретар светске организације.

Бан је казао да је неприхватљиво да толики број жена трпи неки облик физичког или сексуалног насиља које над њима врше мушкарци – углавном њихови супружници, партнери или блиске особе.

Он је закључио да мушкарци морају једни друге учити да прави мушкарци не врше насиље нити репресију над женама и да женама није место само у кући или на њиви, већ и у школама, канцеларијама и управним одборима.

Preuzeto sa http://www.politika.rs/rubrike/vesti-dana/UN-osnovale-Mrezu-uzornih-mushkaraca.sr.html

Comments are closed.