Trudnoćom do posla

Sve privatne firme iz Niša koje zaposle trudnicu dobijaće iz gradskog budžeta sredstva za njenu platu

Autor: Zorica Miladinović

Da li u narednih pet godina planirate potomstvo? – glasi bezobrazno pitanje mnogih poslodavaca u Srbiji, koji su kandidatkinju za posao prethodno već nepristojno propitali „da li je udata“ i „ima li decu“. Njen pozitivni odgovor o potomstvu često dovodi do negativnog odgovora poslodavca o zaposlenju. A šta bi se dogodilo da se pred ovakvim ljubopitljivcima nađe – trudnica?

U Nišu će trudnica ubuduće moći da se zaposli, čak pre nego žene koje ne planiraju potomstvo ili su sa tim već „završile“. Gradski projekat „Trudnoćom do posla“ predviđa da sve privatne firme koje zaposle trudnicu dobiju iz gradskog budžeta sredstva za njenu platu i doprinose dok ona ne otvori porodiljsko bolovanje, koje će, pak, kako zakon nalaže, finansirati država. Po okončanju porodiljskog bolovanja, firme će biti obavezne da je zaposle najmanje na godinu dana. Projekat je jedinstven u Srbiji, osmislio ga je Savet za pronatalnu politiku pri kabinetu gradonačelnika, a verifikovaće ga Skupština grada na sednici koja počinje danas.

– Čekam odluku Skupštine grada i konkretan ugovor sa potencijalnim poslodavcem. Iskreno, ne verujem u sve to dok ne vidim ugovor. Posao tražim od 2005, od tada sam videla svašta, nailazila samo na odbijanja, imala dosta razočarenja…- kaže za Danas Milena Perković, diplomirani inženjer zaštite životne sredine. Fakultet je završila sa odličnim prosekom, bila je student generacije i stipendista Vlade Srbije, sada magistrira. Majka je jednog deteta. I ponovo trudna, četvrti mesec.

Jelena Arsić, diplomirani filolog, još je opreznija, uprkos tome što je sama pronašla potencijalnog poslodavca, ne čekajući da to u njeno ime učine gradski Savet za pronatalnu politiku i niška filijala Nacionalne službe za zapošljavanje. – Uslovi u okviru ovog projekta su idealni, ali realno… ne verujem da ću uspeti – kaže.

Ozbiljan manjak optimizma objašnjava činjenicom da skupštinska odluka još nije doneta, ona nije dobila poslovni ugovor, a vreme prolazi. Njena trudnoća ulazi u osmi mesec.

– Javilo nam se već 40 trudnica i 15 potencijalnih poslodavaca. Grad je za tu prvu grupu, koja bi trebalo da obezbedi posao do Nove godine, već izdvojio tri miliona dinara, ali sredstva neće biti ograničena. Naš cilj je ne samo da zaposlimo trudnice već i da podstaknemo žene koje se dvoume da li da rađaju. Trudnice će sticati radni staž, a ostvarivaće i pravo na porodiljsko bolovanje, pošto zakon predviđa da za to moraju imati najmanje tri meseca staža. Istovremeno, ublažiće se negativna diskriminaciona politika u zapošljavanju žena koje planiraju potomstvo, koja, evidentno, postoji. Zbog toga što rađaju, žene nisu i ne smeju biti manje vredne pred poslodavcem – kaže Jelena Vojinović, predsednica Saveta za pronatalnu politiku.

Ona upozorava da je projekat „u direktnoj vezi“ sa natalitetom, koji u Nišu dramatično opada. Sve veća nezaposlenost, kao i loš životni standard i druge „strukturne prepreke“ uzele su ozbiljan „danak“. Za poslednje dve decenije stopa nataliteta u Nišu pala je za 30 odsto. Statistika kaže da je 1985. na hiljadu stanovnika rođeno 13, a prošle godine samo devet beba. Podatak postaje još alarmantniji kada se ima u vidu da je u ovaj grad posle 1999. došlo od 15.000 do 20.000 raseljenih ljudi sa Kosova, koji tradicionalno imaju više dece. Uz to, svaka treća Nišlijka u reproduktivnom periodu nije rađala. A od 250.518 stanovnika, bar po popisu iz 2002, najbrojniji su stariji od 65 godina, kojih je oko 37.500.

Na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje ima više od 36.000 ljudi, a u privredi je samo oko 5.000 zaposlenih. Toga je i te kako svesna i Marija Radovanović, ekonomski tehničar. I ona je bila nezaposlena ili radila „poslove izvan svoje struke“. Uspela je jednom da se zaposli i „u struci“, kao poslovni sekretar, čitave dve godine. Ta firma je sada njen potencijalni poslodavac.

– Ipak, ne znam da li će stići da me prime na posao, pošto sam ušla u peti mesec trudnoće. Ali, ako ja i ne uspem, uspeće neke druge trudnice…- kaže ona.

Potvrda ginekologa

Trudnice koje žele da se prijave za učešće u projektu „Trudnoćom do posla“ moraju da imaju boravište u Nišu, da budu na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje i da imaju potvrdu ginekologa da su najmanje u trećem mesecu trudnoće. Nije potrebno da budu u braku.

Preuzeto sa Danas

2 Responses to “Trudnoćom do posla”

  1. Kiklop каже:

    A, ima li takijeh akcija po Jevropi i svetu?

    • sanja каже:

      Ja nisam cula da ima nesto slicno, iako znam da postoje razne mere afirmativnih akcija za zene… Tuzno mi je da je potrebno da se organizuju ovakve akcije za nesto sto je najnormalnija stvar na svetu.