Trgovina zenama – modeli & zamena teza

Agencija pomaže neženjama u Srbiji

27. jul 2009. | 01:02 | Izvor: B92
Šabac — U selima širom Srbije živi 250 000 momaka čija su ognjišta pred gašenjem, procenjuje nevladina organizacija “Seoski prag” iz Šapca.

Za 11 godina postojanja, ova organizacija, koja se problemom muške populacije bavi čitavu deceniju, uspela je da usreći oko 300 momaka iz Mačve i Pocerine tako što im je svojim kontaktima i vezama pomogla da pronađu supruge, uglavnom iz Ukrajine i Rusije.

Posle neuspešnog braka, Dušan Obradinović iz Štitara obratio se organizaciji “Seoski prag” koja se bavi problemima muške populacije, da mu pronađu devojku za udaju.

“Ja sam video sliku, pisalo je da je devojka sa sela i rešio sam da se ženim, pa šta bude”, kaže Dušan Obradinović.

Ukrajinka Ljubov Bilous imala je tada tek 19 godina. Kada je videla Dušanovu fotografiju, sve prepreke postale su premostive.

“Pošto tada nije bilo mobilnog telefona, mi smo se dopisivali i razmenili fotografije. Posle je 1999. godine došao kod nas u Ukrajinu. Zabavljali smo se 21 dan i ja sam se udala za njega”, kaže Ljubov Obradinović.

Tek kada je došla u Mačvu shvatila je da neće sve ići baš tako lako.

“U selu su svi govorili da sam vredna, a to na našem jeziku znači da sam bezobrazna. Ja sam plakala i brinula zbog toga, jer nisam znala da kažem ‘dobar dan’, pa sam mislila da mi zbog toga govore da sam bezobrazna. Onda mi je suprug pojasnio da kod vas to znači da sam vredna”, kaže Ljubov Obradinović.

Ove godine Obradinovići slave prvu deceniju braka. Imaju dvoje dece, lepo se slažu a Ljubu, kako meštani zovu mladu Ukrajinku, svi su toplo prihvatili.

“Sada je svi vole više nego mene koji ovde živim godinama”, kaže Dušan Obradinović.

Iako je u početku bila sumnjičava, Dušanova majka sada je prezadovoljna snahom.

“Ja sam zadovoljna, hoće da radi i sluša”, kaže ona.

Za 11 godina postojanja, Udruženje građana „Seoski prag“ uspelo je da usreći oko 300 momaka iz Mačve i Pocerine, tako što im je svojim kontaktima i vezama pomoglo da pronađu supruge, uglavnom iz Rusije i Ukrajine.

Predsednik ove organizacije Slobodan Nikolić kaže da im provodadžisanje ide od ruke jer konkretnim primerima zaustavljaju belu kugu.

“Naš doprinos je skroman, ali iskren i patriotski. Želimo da pomognemo tim momcima i nadamo se da ćemo im i dalje pomagati”, kaže Slobodan Nikolić, predsednik NVO Seoski prag.

Iako još postoje predrasude prema ženidbi na ovaj način, Udruženje građana „Seoski prag“ najavljuje konkretan program, koji će ponuditi i drugim lokalnim samoupravama u Srbiji.

4 Responses to “Trgovina zenama – modeli & zamena teza”

 1. yuffie каже:

  jeeeee, jbt! koliko gluposti u jednom ovako kratkom tekstu! neverovatno!
  vidiš kako je lako premostiti sve prepreke – vidiš fotografiju i gotovo!
  novi (legalan) način trgovine ženama (ali samo ženama koje su vredne i poslušne, opšti zaključak je). ne mogu da verujem da ova „nevladina organizacija“ uspeva da dobije sredstva za ovakve akcije. sramno!!!

  • sanja каже:

   e darling… naravno da im trebaju poslusne i vredne zene, one druge nisu za takve baje koji se zene preko posrednika! FUJJJJJ! tako su mi svi odvratni…
   niko se ne pita sta je sa tim zenama, ko su one i zasto su morale da se odluce na ovakav korak, imaju li dokumenta, imaju li kome da se zale ako ih vajne mladozenje ne tretiraju bas najbolje… a nacin rada, donacije i programe (!?!) ove nevladine organizacije necu ni da komentarisem, sigurno ih podrzava nekoliko ministarstava i SPC!!!

 2. yuffie каже:

  “Ja sam zadovoljna, hoće da radi i sluša”