Testiranje nevinosti

Država testira nevinost pre udaje

preuzeto sa 021

Devojke u indijskoj saveznoj državi Madaja Pradeš pobunile su se kada su ih vlasti prisilile na testove na nevinost i trudnoću koje moraju obaviti pre stupanja u brak na masovnoj ceremoniji venčanja u Šaldolu.

Na obavezno testiranje poslata je 151 devojka koja dosad nije bila u braku. Rezultati su pokazali da je 15 devojaka bilo u drugom stanju.
Tih 15 devojaka isključeno je iz ceremonije i zabranjena im je udaja. Vladin predstavnik demantovao je da su devojke poslate na testiranje nevinosti rekavši kako su samo morale da prođu „redovnu lekarsku proceduru“. Grupe za ženska prava oštro su se pobunile zbog čina koji ponižava žene.

„Prvo sam odbila da idem na testiranje, ali ubrzo mi je policajac rekao da neću moći da stupim u brak dok me lekar ne proglasi podobnom“, rekla je jedna od devojaka dodavši da je lekar „ručno pregledao“. Masovna venčanja deo su Vladine strategije koja je uvedena 2006, a dosad je na taj način sklopljeno 88.460 brakova.

Na masovna venčanja mogu da se prijave neudate, razvedene, odbačene žene ili udovice iz siromašnih porodica. Ako su uspele da nađu „prikladnog“ mladoženju, Vlada im sponzoriše venčanje i daje im novčanu pomoć od 70 evra. Siromaštvo i kriza doveli su do toga da se već venčani parovi pretvaraju da nisu u braku, učestvuju u ceremoniji i tako pokupe novac. Navodno je upravo to razlog što vlasti na dosad neudanim devojkama obavljaju testove nevinosti, jer žele da spreče zloupotrebe.

2 Responses to “Testiranje nevinosti”

 1. yuffie каже:

  ma naravno da je to „mera zaštite“ i „sprečavanje zloupotrebe“?!?!
  a eligibility criteria je stvarno odlican – neudate, razvedene, ODBAČENE žene ili udovice! kako dokazuješ da si „odbacena žena“ da mi je znati?

 2. sanja каже:

  grrrrr! volim što pretpostavljaju da su sve neudate nevine! a ako
  nisu – ne mogu da se udaju jer svojim nemoralnim predbračnim
  ponašanjem skrnave svetu instituciju braka! AAAAAAAAAAAAAAAA!
  poludeću!!!