Stereotipi medju srednjoskolcima&srednjoskolkama

Anketa: Stereotipi i dalje prisutni

29. oktobar 2010. | 08:30 | Izvor: Blic

Beograd — Anketa sprovedena među beogradskim srednjoškolcima pokazala da među mladima ima mnogo stereotipa o tome šta muškarac sme, a žena ne sme.

Najviše zabrinjava stav polovine ispitanika da je devojka sama kriva ako izazovnim ponašanjem postane žrtva nasilja, piše “Blic”.

Anketom su obuhvaćeni srednjoškolci iz prvih i trećih razreda sa teritorije četiri beogradske opštine, a istraživavanje je obavila beogradska omladinska organizacija Klub „OPA“, dok je projekat finansiralo Ministarstvo omladine i sporta.

Momci i devojke su mogli da se slože ili ne sa nekim stavom, ili pak da kažu da ne znaju odgovor ili da su neodlučni. Cilj je bio da se mladi aktivnije uključe u društveni život i da promovišu žensko stvaralaštvo, prenosi “Blic”.

Međutim, dobijeni rezultati pokazali su da današnji srednjoškolci nisu prevazišli stereotipe koji su bili ukorenjeni još za vreme njihovih baka.

I dalje je preovlađujući stav da žena ne sme da psuje, da bi trebalo da ima dugu kosu i da nije poželjno da pije, što pokazuje da većina očekuje da žene budu patrijahalne, smerne i povučene.

Kada su obaveze i kućni poslovi u pitanju, pozitivnih pomaka ima, ali i dalje trećina momaka smatra da ocu ne priliči da menja pelene ili da kuva, pere i eventualno pegla. Svaka peta devojka slaže se da to nisu poslovi za prave muškarce.

S druge strane, većina smatra da žena treba da ima karijeru i da je to ne sprečava da bude dobra majka. Iako nemaju ništa protiv da žene rade i budu uspešne, čak 38 odsto momaka smatra da je muškarac taj koji bi trebalo da odluči kako će zarađen novac biti potrošen. Petina momaka smatra da je nevaspitano dete majčin propust, kao i da je razvod braka sramota za ženu.

Ono što je posebno zabrinulo stručnjake je što same devojke, bilo neutralnim, bilo potvrđujućim stavom, na neki način prihvataju, pa čak i ohrabruju, stereotipe o tome da je žena sama kriva ako postane žrtva nasilja.

Psiholozi smatraju da dobijeni rezultati potvrđuju da su današnji jako mladi zbunjeni.

“Dobro je što su i mladići postali svesni da žene mogu da se zabavljaju, da rade i da su podjednako i oni odgovorni za decu. Međutim, i dalje nije prevaziđen stereotip da su muškarci sposobniji i racionalniji, ali to je samo odraz onoga što svakodnevno gledaju. Zgranuta sam da su devojke te koje misle da je nasilje nad njima opravdano. To je zaista alarmantno i zahteva hitnu reakciju čitavog društva”, rekla je za „Blic“ psiholog Ivana Petrović. 

Comments are closed.