Skandalozni PINK i jos skandalozniji Trenutak istine!

Na TV Pink ženu pitali da li je uživala dok ju je otac silovao
km – sp – 09.10.2009. – 03:31

Nasilje se mora ozbiljno istraživati, a ne eksplicitno predstavljati bez ikakvih ograda…
Članovi Saveta Republičke radiodifuzne agencije juče se nisu oglasili povodom poslednje emisije „Trenutak istine” emitovane preksinoć na TV Pink, u kojoj je voditeljka ovog kviza Tatjana Vojtehovski svoju gošću pitala „Da li ste ikada doživeli orgazam tokom seksualnog odnosa sa vašim ocem?”
ZAKON – „Trenutak istine” ugostio je u sredu uveče Julku Mitrović (49) iz Velikog Sela, koju je otac prvi put silovao kada je imala 11 godina.
– Rodila sam mu troje dece i abortirala sam oko 50 puta – rekla je Julka u kvizu u kojoj gosti, da bi osvojili novac, moraju iskreno da odgovaraju na pitanja voditelja. Ako detektor laži pokaže da to nije slučaj, takmičar ispada. Julka Mitrović osvojila je 500.000 dinara, ali je morala da odgovori na pitanje sa početka našeg teksta.
Zakon o radiodifuziji, u članu 68, kaže da emiteri ne bi smeli da emituju programe „čiji sadržaji mogu da škode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju dece i omladine”, kao ni programe čiji sadržaji „ističu i podržavaju nasilje”.
Čak i ako bi se prenebregla činjenica da su na TV Pink u emisiju zabavnog karaktera doveli osobu koja je doživela tešku traumu i za novac joj ponudili da to ispriča javnosti, teško je preći preko pomenutog pitanja. Kada smo od TV Pink pokušali da dobijemo objašnjenje, stigao nam je odgovor (vidi okvir) u kome nas optužuju da smo svojim pitanjima oblatili čestitog novinara koji istražuje nasilje.
Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka i jedan od tvoraca Zakona o radiodifuziji, kaže da se pomenuto pitanje direktno kosi i sa Zakonom o radiodifuziji i sa Zakonom o javnom informisanju.
– To je nedopustiva promocija ličnih nesreća, čak i uz saglasnost osobe koja se ispituje. RRA treba da reaguje jer se krše odredbe Zakona o radiodifuziji koje se tiču psihofizičkog razvoja dece. Takođe, to je promovisanje nasilnog ponašanja, jer se spornim pitanjem implicira da je, možda, žrtva nasilja i uživala. Nasilje se mora ozbiljno istraživati, a ne eksplicitno predstavljati bez ikakvih ograda. Treba da shvatimo da nije sve na prodaju – kaže Veljanovski.

Žarko Trebješanin: Mentalni striptiz
Psiholog Žarko Trebješanin smatra da su na TV Pink ovim pitanjem prešli sve granice dobrog ukusa. „Gledao sam ranije te emisije i mislim da su skandalozne, ali pitanje da li je žrtva silovanja doživela orgazam u seksualnom odnosu sa sopstvenim ocem je vrhunac neukusa! Ne razumem, prvo, da neko može to da emituje, a zatim da Radiodifuzna agencija ne reaguje! Ne znam ni zašto nisu reagovale nevladine organizacije za zaštitu žena, jer se na ovaj način promoviše nasilje nad žrtvom silovanja. Ovakve emisije su mentalni striptiz i ponografija”, kaže Trebješanin za „24 sata”.

Ćutanje u RRA
U Republičkoj radiodifuznoj agenciji juče nismo mogli da dobijemo komentar emisije „Trenutak istine”. Ni od oca Porfirija, predsednika Saveta RRA, ni od Gorana Kneževića, njegovog zamenika. Portparolka RRA se uspešno skrivala od naših novinara ceo dan sve do kasno uveče… Jedino smo „nahvatali” bivšeg predsednika Saveta RRA, sada običnog člana, Nenada Cekića koji nam je, makar, iskreno priznao da nema komentar…

Vojtehovski: „24 sata”, sram vas bilo!
Julka Mitrović se prijavila za trenutak istine ne zbog novca već iz sopstvene želje i odluke da podeli svoj težak život sa javnosti, da na neki način skine taj jezivi teret sa sebe, da se olakša tako što će ispričati svoj život svima. Julka Mitrović nije zaštićeni svedok koji treba da se pojavljuje sa skrivenim licem….
Ona je htela da ispriča svoj život, a oni koji daju svedočanstvo o nečemu a ne žele da se vide njima se sakriva identitet. Julka je želela da ispriča i da se olakša i ne vidim zašto nama spočitavate to da smo povredili na taj način dostojanstvo njene ličnosti….. a pravila kviza su da novac može da se zaradi ili izgubi…
Ja stvarno ne znam kako možete da izletite sa ovakvim pitanjima.. i to meni koja se sve vreme u emisiji i na vrlo direktan način borim protiv nasilja svake vrste…. Da li smo podržali nasilje? Kakva vam je to postavka… Da li ste vi uopšte slušali moje razgovore sa Julkom između postavljenih pitanja? Da li ste čuli obrazloženje? Da li shvatate težinu vaših reči ili vam je malicioznost jedina ideja sa kojom se obraćate??? Meni ste se usudili da se obratite iz nivoa da podržavam nasilje, koja se godinama borim i to vrlo javno protiv nasilja?? Skaradniju i skandalozniju postavku nisam čula…. Slušate li vi uopšte šta ja govorim u toj emisiji…
O kakvoj vi moralnoj granici pričate??? O ženi koja je javno ispričala svoj pakao incesta kroz koji je prošla, koja je smogla snage i hrabrosti da to uradi jer to je i želela – samo da ispriča…. O ženi koja je dala vrlo direktnu poruku svima onima koji se nalaze u sličnoj i istoj situaciji a to je – da žrtva ne sme da ćuti, da mora da govori okolo dok ne nađe nekog ko će da joj pomogne… Šta je nemoralno?? Poruka koja je poslata žrtvama od nekog ko se iz svega izvukao, ne bez posledica, ali se izvukla??!! Šta to znači? To znači da se vi zalažete za tezu da o nasilju ne treba pričati!! Da žrtve treba da ćute jer je nemoralno da žrtve pričaju o tome što se dogodilo!!! Po vama žrtve treba da ćute!!! Šta je vaša teza?? Zatvarati oči pred nasiljem? Ne govoriti? Ćutati? Vaša teza da je nemoralno pričati o nasilju i da je nemoralno poslati poruku žrtvama i na taj način možda nekom pomoći, da o tome treba ćutati i praviti se da se nije dogodilo je apsolutno skandalozna.Vaša drskost da meni, koja se godinama javno borim protiv svake vrste nasilja i ne znam koliko sam puta javno iznosila svoje stavove ne samo u trenutku istine je drskost neviđenih razmera.I sigurno nećete ovo objaviti…
Nemojte da vam padne na pamet da objavite nešto drugo, jer čuvam ovaj mail. Sram vas bilo!!!!
Tatjana Vojtehovski

Redakcija „24 sata” smatra da ovo pismo NE zaslužuje odgovor u idućem broju.

3 Responses to “Skandalozni PINK i jos skandalozniji Trenutak istine!”

  1. Kiklop каже:

    Najskandaloznije je živeti u Srbiji.

  2. yuffie каже:

    pazi ti nju (doticnu htela-je-da-bude-novinarku) kako je zgodno i kao besno zamenila teze!!! ccc… gadi mi se i zabranila bih joj da se ikada bavi novinarskim poslom!