Saudijskim ženama zabranjeno da glasaju

Ženama u Saudijskoj Arabiji neće biti dozvoljeno da glasaju u dugoodlaganim lokalnim izborima koji će biti održani u septembru, saopštila je izborna komisija u ponedeljak.

Saudijska Arabija je objavila prošle nedelje da će održati izbore, što je prvi politički ustupak od protesta koji su zahvatili region i stigli do kraljevstva.

“Niko ne sprečava žene da učestvuju ali to traži neke pripreme i mi ne možemo sve to da obavimo u svim delovima kraljevstva”, saopštila je komisija. Registracija glasača počinje 23 aprila a izbori će biti održani 22 septembra, dodali su iz izborne komisije za Reuters.

Ova golfska arapska država je monarhija kojom vlada familija al-Saud u savezu sa klericima stroge vehabijske škole islama. Žene moraju biti pokrivene od glave do pete i nije im dozvoljeno da voze motorna vozila. Saudijske žene su takođe predmet muškog “starateljstva”, sistema koji zahteva odobrenje od njihovih staratelja, oca, brata i supruga, za putovanje ili čak posao.

Religijska policija redovno patrolira ulicama kako bi osigurala segregaciju polova i da su žene obučene u skladu sa verskim pogledima.

Apsolutna monarhija, Saudijska Arabija je održala samo jedan set izbora u svojoj istoriji, 2005. godine kada su građani mogli da biraju samo polovinu članova gradskih veća dok su drugu polovinu imenovale vlasti. Izbori su bili održani u nekoliko etapa a ženama je bilo zabranjeno da glasaju ili da se kandiduju. Druga runda izbora je bila zakazana 2009. ali su vlasti objavile odlaganje od dve godine.

Kraljevstvo nema parlament ali ima konsultativno Šura veće, imenovano telo čija je uloga savetovanje kralja u vezi politike, zakona i drugih pitanja. Veoma konzervativno saudijsko društvo, kojim vladaju strogi islamski zakoni, počelo je da se otvara posle terorističkih napada na SAD od 11. septembra 2001, kada je utvrđeno da su 15 od 19 islamskih terorista činili Saudijci.

Kao rezultat pritiska sa Zapada u zemlji je osnovano zvanično telo za zaštitu ljudskih prava, koje se bavi tužbama za kršenje osnovnih ljudskih prava. Ženama je dozvoljen boravak u hotelu bez muškog pratioca a prošle godine je jedan visoki klerik smenjen nakon što je kritikovao rad univerziteta gde žene i muškarci zajedno prate nastavu.

Od 2005. godine milimetarske reforme su dodatno usporene, iako je kralj nastavio sa liberalizacijom delova ekonomije i odstranio iz svog okruženja klerike koji su izražavali simatije prema al-Kaidi.

Političke partije su zabranjene u Saudijskoj Arabiji i ne postoji izabrani parlament. Manjinski šiiti su održali demonstracije u istočnim delovima zemlje, gde se nalazi većina saudijskih naftnih polja ali se samo nekolicina većinskin sunita odazvala pozivu preko Facebooka na održavanje protesta 11 marta.

http://www.e-novine.com/svet/svet-vesti/46130-Saudijskim-enama-zabranjeno-glasaju.html

Comments are closed.