Saopštenje povodom masovnih silovanja žena u Libiji

Prema navodima libijske psihološkinje Seham Sergewe iz Bengazija, libijska vojska pod komandom Muamera Gadafija, koristi silovanje kao taktiku rata. Libijskim vojnicima se dele kondomi i vijagra i time se podstiče silovanje žena pobunjenika i samih žena pobunjenica, svih onih koje se bore protiv zločinačke diktature.

Libijska lekarka je izjavila da je identifikovala 259 slučajeva silovanja žena, a da je lično razgovarala sa njih 140.

Ove navode potvrdili su i Čerif Basiuni, predsedavajući komisije UN koja sprovodi istragu u vezi sa kršenjima ljudskih prava u Libiji, kao i tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo.

Silovanje je pratilo sve ratove, i u svim ratovima svi vojnici su silovali žene pobeđenih, žene neprijatelja. Sovjetski vojnici su ohrabrivani da siluju nemačke žene 1945, pakistanskim vojnicima su u kasarnama puštani porno filmovi kao stimulacija za silovanje bengalskih žena u Banglandešu, tokom rata 1971, srpski vojnici su vodili orkestriranu kampanju masovnog i sistematskog silovanja bošnjačkih žena tokom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), žene u Kongu su mete jezivog silovanja…

Žene u crnom traže da Međunarodni krivični sud podigne optužnicu zbog kršenja Četvrte Ženevske konvencije iz 1949 godine, u čijem se 27. članu kaže da „Žene moraju biti posebno zaštićene od bilo kakvog napada na njihovu čast, pogotovu od silovanja, prisilne prostitucije i svakog drugog nedoličnog nasrtaja.“

Takođe, pozivamo se na Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325, čiji članovi 11. i 12. nalažu da se „žene zaštite od nasilja zasnovanog na polnoj pripadnosti, pogotovu silovanja“, kao i na Rezolucije 1820, 1888. i 1889. u kojima se kaže „da masovno silovanje žena ugrožava svetski mir“.

Pozivamo se i na neke već donete sudske presude, u kojima je silovanje proglašeno aktom etničkog čišćenja (Fočanska trojka), odnosno aktom genocida protiv žena kao grupe (Žan pol Akaješi).

Na početku rata u bivšoj Jugoslaviji tražile smo da Haški tribunal podigne optužnice protiv odgovornih za masovna silovanja žena u ratu, sada tražimo od Međunarodnog krivičnog suda da optuži libijskog diktatora Muamera Gadafija za korišćenje silovanja kao taktike rata.

U Beogradu, 29. jun 2011.
Žene u crnom

Comments are closed.