Razumevanje nasilja nad ženama

Da bismo razumele muško nasilje u porodici, neophodno je da prostudiramo njegova obeležja preko kojih se ono manifestuje. Ovu podelu prenosimo kako ga je objasnila Dijana Rasel (Diana Russel), feministička aktivistkinja i teoretičarka iz SAD, koja od 1970. godine radi na pitanju muškog nasilja.

1. IZOLACIJA
materijalna / prostorna / strah / ucene / zabrana kontakata: njoj/deci
Ženi je zabranjeno da kontaktira sa ljudima sa kojima njeguje prijateljske i rodbinske odnose. Nasilnik joj ograničava mogućnost kretanja, zabranjuje joj da ide na posao optužujući je da je pošla u flertovanje. Zahteeva od nje da bude stalno kući, tvrdeći da joj je tu mjesto. Žena gubi vezu sa okolinom, postaje neinformisana i isključena iz svih životnih tokova.

2. ISCRPLJIVANJE
fizički / psihički / strah / ljubomora
Iscrpljivanje može biti fizičko, psihičko i ekonomsko. Kod seksualnog iscrpljivanja, muškarac odlučuje o njenom telu, ne dozvoljavajući joj da bira način, mesto i vreme kada će stupati u seksualne odnose. Žena se iscrpljuje batinama, nanošenjem teških telesnih povreda, brutalnim i svirepim ponašanjem njenog partnera. Ona nije samo iznemogla od svakodnevnog terora i maltretiranja, već je umorna i od uvreda, psovki, teških i ružnih reči.

3. PONIŽAVANJE
verbalno / psihičko / seksualno / ekonomsko / fizički
On je ponižava fizički, psihički, seksualno, verbalno, dok su same i dok su u društvu; gestovima i verbalno pred prijateljima, kolegama, udvara se njenim drugaricama sa svesnom namerom da nju omalovaži i iskompromituje. Pokušava da kod nje stvori osećaj niže vrednosti svakodnevnom pričom da je neobrazovana, nekulturna, glupa, ružna i nesposobna za život.

4. PRETNJE
kome: njoj / deci / njenima / svojima
Pretnje da će je ubiti, spaliti. Pretnje su sastavni deo muškog nasilja. One izazivaju strah koji potpuno parališe ženu i sprečavaju je da mu se suprotstavi. Muškarac preti ubistvom, silovanjem, govori da će je osakatiti i hendikepirati za ceo život. ‘Spaliću ti kosu’ ‘Baciću te niz stenice’, ‘staviću ti nož pod grlo’, ‘izbaciću te iz kuće’.

5. NAMETANJE BESMISLENIH ZAHTEVA
Žena je prinuđena da obavlja Sizifov posao ispunjavajući apsurdne zahteve partnera koji su proizvod njegovog hira ili bizarnosti, a sve sa željom da oteža njen ionako ugroženi položaj.

6. TOTALNA NADMOĆ I KONTROLA
fizički /seksualno/ materijalno / psihički
Svi činovi nasilja dovode do toga da muškarac nasilnik ima totalnu nadmoć i kontrolu. On se ponaša superiorno kao da ima dato pravo da upravlja životom žene i porodice. Smatra da ima apsolutno pravo da upravlja njihovim životima, kontroliše njihove ambicije i usmerava volju žrtava u svom pravcu. To podrazumeva da žena npr. ne može apsolutno nigde da ode i ništa da uradi bez njegovog odobrenja. Sve akcije nasilnika su usmerene ka tome da se zadovolje njegove emotivne, fizičke i seksualne potrebe. Članove svoje porodice koristi kao objekte koji mu omogućavaju da dobije ono što želi.

7. POVREMENE MILOSTI
cveće / kafa / ćevapčići
To je faza u ciklusu nasilja kada muškarac najviše manipuliše, šalje ženi pozitivne poruke. Traži oproštaj, radi ono što ona voli, obećava da će se promeniti, što je često propraćeno izlivom nežnosti koje izaziva saosećanje kod žene i spremnost da mu oprosti. Npr. muž izvodi ženu na ćevapčiće, kupuje cveće, donosi igračke deci, vodi je u bioskop… Ovi činovi utvrdjuju njegov status nasilnika, jer nakon toga žena se nada će se on promeniti, a on tada može da nastavi nasilje i kontrolu.

8. ISKRIVLJAVANJE VIĐENJA SITUACIJE
pravdanje njega / okrivljavanje sebe/ lažne nade/
To su situacije kada je Ona – žena u zabludi i neobjektivno posmatra svoj problem. npr. vidi sebe kao jedinog krivca, smatrajući sebe uzrokom njegovog besa i ljutnje. Gaji lažne nade da će sutra biti bolje i da će naći svoje mesto pod suncem, opravdavajući nasilje izjavama da je to sastavni deo bračnog života… Ovaj mehanizam održava situaciju nasilja. ‘Kriva sam’, ‘loš mu je dan’, ‘umoran je’, ‘šef ga je naljutio’, ‘to je zbog njegove mame’, ‘zbog alkohola’……

Mi podržavamo žene da vrate samopouzdanje koje je kod žrtava svakodnevnog nasilja uglavnom razoreno, kako bi imale šansu da se oslobode straha, zavisnosti i sramote.

Panel vodila: Violeta Krasnić, na skupu Mreže nasilja protiv žena, aprila 1997.
Zabeležila: Žana Bošković

Preuzeto iz publikacije Priručnik za volonterke SOS telefona

9 Responses to “Razumevanje nasilja nad ženama”

 1. yuffie каже:

  štampati kao mini vodiče!

 2. Sanja каже:

  Slazem se! Treba da uradimo neke liflete…

 3. Kiklop каже:

  Na bilborde!

  Opet: Your comment was a bit too short. Please go back and try again :)

 4. Sanja каже:

  Bilbordi su super ideja!

  Peco, puno hvala za ovaj link, ne pamtim kada sam posldnji put nesto smisleno procitala a da je izaslo iz drzavne sluzbe… Izneta je sustina, ali slabo ko to razume.

 5. patric каже:

  previse je teksta za bilbord?
  ali bi bilo idealno uraditi strip ili spot po svim tackama (optuznice) :=)
  i to (napale me ideje) koristeci sto vise one obicne, skoro idelicne slike svakodnevnog zivota (kao iz casopisa za zene na primer) – zgodni, lepi, uspesni, sa cvecem na stolu, zavesom i nasmejanom decom – fasada, izmisljena, lazna slika porodicnog zivota. Kao sto pocinju „Kratki rezovi“-toliko idilicno da ne mozes da ne osetis da ce nesto strasno da se desi, da je iza toga uzas, pakao…

 6. yuffie каже:

  patrice, pa ovo je odlicno! mislim na ideju za strip (spot bi bio, cini mi se, predugacak).
  dobro, ‘ajte kreativni ljudi, stripadzije, fotografi (da, vi gore, znate kome se obracam :-) da ovo zaista i organizujemo i uradimo.
  ja spremna i cekam!
  :-)