Položaj žena u islamskim zemljama


PHOTO/EPA:CIRO FUS

KRIVIČNO DELO VEŠTAČKA OPLODNJA U INOSTRANSTVU!?!

Žene u Turskoj će od sada krivično odgovarati ako u inostranstvu potraže donatore za veštačku oplodnju, piše u nedelju BBC.

U Turskoj je u ponedeljak usvojen novi zakon koji kvalifikuje kao krivično delo veštačku oplodnju Turkinja spermom stranih državljana. Veštačka trudnoća je već ilegalna u Turskoj ali žene su do sada mogle da traže u inostranstvu donatore sperme za takvu vrstu trudnoće. Turkinje će, međutim, od sada biti odgovorne za delo koje povlači kaznu do tri godine zatvora.

Novi zakon je objavilo Ministarstvo zdravlja i čini se, dodaje BBC, da se temelji na članu Krivicnog zakona zemlje koji zabranjuje turskim državljanima da skrivaju očinstvo svoje dece. Lekari i pravnici u Turskoj kažu da još pokušavaju da ustanove kako će vlada primenjivati novi zakon.

Broj žena koje su odlazile u inostranstvo zbog veštačke oplodnje, je mali, procenjuje se manji od 100 godišnje, ali jedan turski ginekolog kaže da je novi zakon „veliki korak nazad“. On je u razgovoru za BBC ujedno optužio konzervativnu islamističku vladu stranke Pravde i napretka (AK) da nije uspela da razume „potrebu prilagođavanja“ turskih zakona mogućnostima koje savremena medicina nudi ženama koje ne mogu ili ne žele da zatrudne prirodnim putem.

Preuzeto sa E-novine


PHOTO/EPA:EVERT-JAN DANIELS

ADVOKATICE IZ SAUDIJSKE ARABIJE ĆE ZASTUPATI PRED SUDOM

Saudijska Arabija planira da donese novi zakon koji bi po prvi put dozvolioi ženama advokatima da iznose slučajeve pred sudom.

Ministar pravde Mohamed al Eisa, kaže da je zakon deo plana kralja Abdulaha za dalje razvijanje pravnog sistema države. Zakon, koji bi trebao da bude donet „u narednim danima“, dozvoliće ženama da se pojave pred sudom i u slučajevima porodičnih odnosa – kao što je razvod ili starateljstvo nad decom. Trenutno, advokatice u Saudijskoj Arabiji rade isključivo „iza scene“ u vladinim i sudskim ofisima.

Novi zakon će takođe dozvoliti ženama uz Saudijske Arabije da obave određene procedure bez prisustva svedoka.

„Po novim zakonima, žene će biti u mogućnosti da obave preliminarne procedure samo sa pokazivanjem lične karte“ – rekao je zvaničnik ministarstva pravde Osama al Mirdas, a prenosi Arab News.

Pod sistemom muškog starateljstva, žene u Saudijskoj Arabiji su u obavezi da se drže odvojeno od muškaraca sa kojim nisu u srodstvu. Sve pripadnice ženskog pola su u manjoj ili većoj meri prekrivene u javnosti, nije im dozvoljeno da voze automobil ili druga motorna sredstva i žene ispod 45 godina moraju pri putovanju dobiti dozvolu od muškarca. Mogućnosti za rad i obrazovanje takođe zavise od muškaraca i striktnih zakona.

Ipak, stvari se u poslednje vreme polako pomeraju sa mrtve tačke kada su ljudska prava žena u ovoj prebogatoj zemlji u pitanju. Ženama je dozvoljen boravak u hotelu bez muškog pratioca a prošle godine je jedan visoki klerik smenjen nakon što je kritikovao rad univerziteta gde žene i muškarci zajedno prate nastavu. Klerik Šeik Sad al Šetri je opisao mešanje polova na univerzitetima kao zlo i veliki greh.

Preuzeto sa E-novine


REUTERS/Zohra Bensemra

Preuzeto sa Slobodna Evropa

Comments are closed.