One vladaju svetom

Magazin „Veniti fer“ objavio je listu 11 najmoćnijih političarki sveta, među kojima su se našle hrvatska premijerka, nemačka kancelarka, ali i samoproklamovana predsednica Kirgizije Roza Otunbajeva

Ugledni američki magazin „Veniti fer“ objavio je listu 11 žena koje vladaju svetom, a među njima su se našle i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Uredništvo uglednog magazina opisalo je Kosorovu kao „nagrađivanu novinarku koja je karijeru započela 1971. godine, u vreme Hrvatskog proleća – pokreta koji se borio za veća prava Hrvatske, koja je tada bila deo Jugoslavije“. Uz hrvatsku premijerku na spisku su se našle: nemačka kancelarka Angela Merkel, liberijska predsednica Elen Džonson-Sirleaf, argentinska predsednica Kristina Fernandez de Kirhner, bangladeška premijerka Šeik Hasina Vazed, islandska premijerka Joana Sigurardotir, kirgistanska samoproglašena predsednica Roza Otunbajeva, predsednica Kostarike Laura Činčila, premijerka Trinidada i Tobaga Kamla Persad-Bisesar, finska premijerka Mari Kiviniemi i premijerka Australije Julija Giljard.

Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Godina: 57
Država: Hrvatska
Položaj: premijerka
Karijera: novinarka, profesionalna političarka
Na vlasti: od 6. juna 2009.
Za dva dana biće tačno godinu dana otkako je Jadranka Kosor postala prva hrvatska premijerka. Za tih godinu dana posebno se pamti neočekivani odlazak Ive Sanadera i njen dramatičan dolazak na vlast, susreti s Borutom Pahorom i otopljavanje odnosa sa Slovenijom, krizne mere, porezi, kao i najava da „jesen neće biti crna, ali će biti teška“. „Veniti fer“ ju je opisao kao nagrađivanu novinarku koja je karijeru počela 1971. godine.

Mari Kivinijemi

Mari Kivinijemi

Godina: 41
Država: Finska
Položaj: premijerka
Karijera: profesionalna političarka
Na vlasti: od 22. jula 2010.
Ćerka vlasnika farme pilića ceo život je u politici. Još kao studentkinja prvi put se kandidovala za finski parlament, ali nije uspela. Četiri godine posle, s diplomom iz ekonomije i magistraturom iz društvenih nauka, to joj je uspelo. Sa 41 godinom je postala premijerka, druga u finskoj istoriji. Istovremeno je u Finskoj na vlasti i prva predsednica Tarja Halonen, a odnos ministara i ministarki u vladi je jedan prema jedan.

Angela Merkel

Angela Merkel

Godina: 55
Država: Nemačka
Položaj: kancelarka
Profesija: hemičar
Na vlasti: od 22. novembra 2005.
– Ruski vojnici su mi, dok sam bila devojčica, ukrali tri bicikla, ali sam davno naučila da se nosim s tim – izjavila je Angela Merkel pre prvog susreta sa Vladimirom Putinom. Uspešno savladane traume iz detinjstva napravile su od nje najmoćniju ženu sveta, kako je proglašava Forbs, i jedinu dostojnu naslednicu nadimka Čelična lejdi, kako su nekad zvali Margaret Tačer. Uz to će ostati zapamćena kao prva kancelarka u nemačkoj istoriji i prva osoba iz bivše Istočne Nemačke na tom položaju.

Roza Otunbajeva

Roza Otunbajeva

Godina: 59
Država: Kirgizija
Položaj: samoproglašena predsednica
Karijera: filozof
Na vlasti: od 7. aprila 2010.
„Kritika falsifikovanja marksističko-lenjinističke dijalektike filozofa Frankfurtske škole“ naslov je doktorskog rada samoproglašene predsednice nemirne Kirgizije. Najjači adut u borbi za vlast nisu joj filozofski argumenti nego snažna podrška Vladimira Putina.

Šeik Hasina Vazed

Šeik Hasina Vazed

Godina: 62
Država: Bangladeš
Položaj: premijerka
Karijera: profesionalna političarka
Na vlasti: od 6. januara 2009.
Kao najstarije dete „oca nacije“ i prvog predsednika Bangladeša, Šeika Mujibura Ramana, Hasina je bila predodređena da bude lider. Prvi put je bila premijerka od 1996. do 2001. godine, a prošle godine se vratila na vlast. Između dva mandata bila je hapšena zbog navodne korupcije što nikada nije dokazano.

Elen Džonson-Sirleaf

Elen Džonson-Sirleaf

Godina: 71
Država: Liberija
Položaj: predsednica
Karijera: ekonomista
Na vlasti: od 16. januara 2006.
„Ubio mi je majku, ubio mi je oca, ali ću glasati za njega“, bio je slogan krvoločnog Čarlsa Tejlora koji ju je pobedio na izborima 1997. On je osuđen za genocid, a ona je postala prva predsednica u Africi zbog koje je, na primer, Džordž Buš divlje zaplesao tokom posete Liberiji.

Laura Činčila

Laura Činčila

Godina: 51
Država: Kostarika
Titula: predsednica
Karijera: aktivistkinja, konsultant, stručnjak za javnu bezbednost
Na vlasti: od 8. maja 2010.
Predsednica Kostarike po svojim stavovima sušta je suprotnost živopisnoj islandskoj premijerki. Dok Johana živi u braku s partnerkom, Činčila veruje da će Kostarika 2021. i dalje u ustavu imati odredbu da je to rimokatolička država, stopa emisije izduvnih gasova biće nula, a to bi ujedno trebalo da bude i broj sklopljenih gej brakova u njenoj državi.

Joana Sigurardotir

Joana Sigurardotir

Godina: 67
Država: Island
Položaj: premijerka
Karijera: stjuardesa i profesionalna političarka
Na vlasti: od 1. februara 2009.
„Doći će moje vreme“, zapretila je bivša stjuardesa i sindikalac nakon jednog izbornog poraza. Iza sebe je imala propali brak i dva sina. Osim što je premijerka, Sigurardotir je i prva Islanđanka koja je sklopila istopolni brak, za čiju legalizaciju se sama izborila.

Kristina Fernandez de  Kirhner

Kristina Fernandez de Kirhner

Godina: 57
Država: Agrentina
Položaj: predsednica
Karijera: advokat
Na vlasti: od 10. decembra 2007.
Smena u argentinskom kabinetu predsednika 2007. godine, za porodicu Kirhner prošla je neprimetno. Iselio se Nestor Kirhner, a u njega se uselila – njegova supruga Kristina Fernandez de Kirhner. Da bračni parovi u argentinskoj politici nisu retkost, pokazuju i izbori za senat iz 2003. godine, kada je Kristina za suparnicu imala Hildu Gonzalez, suprugu Nestorovog prethodnika Eduarda Duhaldea. U „obračunu supruga“ slavila je Kristina.

Julija Giljard

Julija Giljard

Godina: 48
Država: Australija
Položaj: premijerka
Karijera: advokat
Na vlasti: od 24. juna 2010.
„Pre ću da postanem profesionalni fudbaler nego što ću imati priliku da postanem premijerka“. Tako je tvrdila Julija Giljard sve dok njen šef, bivši premijer Kevin Rud, nije iznenada dao ostavku. Istovremeno je napustio mesto šefa stranke, pa je njegova zamenica 24. juna, u istom danu, postala premijerka i predsednica stranke.

Kamla Persad-Bisesar

Kamla Persad-Bisesar

Godina: 58
Država: Trinidad i Tobago
Položaj: premijerka
Karijera: advokat
Na vlasti: od 26. maja 2010.
Naftom bogato karipsko ostrvo do ove godine imalo je šest premijera. Prva žena premijer korene vuče iz zemlje koja je već dala velike državnice – Indije. Između 1845. i 1917. godine Britanci su na plantaže tih ostrva doveli oko 150.000 Indijaca, među njima i pretke današnje premijerke.

Preuzeto sa PRESS Online

Comments are closed.