Ne u nase ime ni sa nasim novcem!!!

Saopštenje povodom počasnog doktorata Beogradskog univerziteta Vladimiru Putinu

NI U NAŠE IME NI SA NAŠIM NOVCEM!

Žene u crnom najoštrije osuđuju inicijativu Univerziteta u Beogradu da premijer Ruske Federacije Vladimir Putin dobije počasni doktorat ovog univerziteta. Zahtevamo od nadležnih da jasno odgovore na pitanja:

1. Ko je, i u čije ime, pokrenuo ovu sramnu inicijativu?
2. Čime je Vladimir Putin zaslužio počasni doktorat državnog univerziteta?
3. Da li autonomija Univerziteta podrazumeva i neodgovornost za promovisanje vrednosti koji su u suprotnosti sa kulturom poštovanja ljudskih prava?
4. Zašto Univerzitet nije kandidovao za počasni doktorat neku od brojnih Putinovih žrtava, ljudi koji su život posvetili hrabroj borbi za ljudska prava?

Putin je poznat kao diktator koji je svoj predsednički, a potom i premijerski mandat posvetio gušenju ljudskih prava i sloboda u Rusiji. Tokom drugog predsedničkog mandata Putin je započeo drugi čečenski rat, čitavo vreme ubijajući civile pod izgovorom borbe protiv terorizma. Istovremeno, on je čovek koji je odgovoran za smrt velikog broja oštrih kritičara svog režima. Podsećamo na nerazjašnjena ubistva u njegovom mandatu za koja još niko nije snosio odgovornost: Ana Politikovska, Natalija Estemirova, Zarema Sadulajeva, Alik Džabrailov, Stanislav Markelov, Anastasija Baburova, Aleksandar Litvinjenko…

Putin je poznat po brutalnim metodama obračuna sa političkim neistomišljenicima – građanima i građankama Rusije, ali i kao podržavalac ruskih rasističkih, klerofašističkih i kleronacionalističkih organizacija.

Žene u crnom, zajedno sa braniteljima i braniteljkama ljudskih prava koji/e deluju u solidarnim, internacionalnim mrežama, nastaviće da zahtevaju odgovornost Vladimira Putina za sve zločine u periodu njegove vlasti.

Žene u crnom
U Beogradu

Comments are closed.