Napad na aktivistkinje u Nisu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Aktivistkinje i učesnice kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ verbalno su napadnute i izbačene iz Narodnog pozorišta u Nišu 2. Decembra 2009. godine.

U pozorišnom klubu “Trema” niškog Narodnog pozorišta u organizaciji SOS telefona “OSVIT” od 20h, prema prethodnom dogovoru sa Upravom pozorišta, emitovani su kratki dokumentarni filmovi  (Aktivistički filmovi “Ne mogu da odem zato što… i “Mreža žene protiv nasilja”). Teme filmova bile su feministički aktivizam u Srbiji i nasilje nad ženama. Nakon projekcija, glumac narodnog pozorišta  pokrenuo je diskusiju iznoseći mizogine i homofobične stavove nakon čega su mu se priključili i članovi osoblja pozorišta. Od strane osoblja čule su se različite uvrede tipa: “da si ti moja žena tukao bih te svako veče”. Nakon svega, jedan član osoblja fizički je izgurao jednu od aktivistkinja na ulicu. Zaposleni u klubu “Trema” ispratio je grupu aktivistkinja uz izvinjenje rečima ”Izvinite, ovo je Srbija”.

Međunarodnu kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” organizovale su Rekonstrukcija Ženski fond, Autonomni ženski centar, Putujući Feministički karavan i Mreža “Žene Protiv Nasilja”. Ovo je sedma godina organizovanja pomenute kampanje. U kampanju je uključeno preko 40 gradova Srbije, a deo kampanje čini performans koji se odvija na trgovima Beograda, Novog Sada, Vranja, Niša i Leskovca). U svim gradovima učesnice kampanje dočekane su sa izrazima dobrodošlice, da bi doživele niz uvreda i poniženja u instituciji kulture Republike Srbije od strane zaposlenih u Narodnom pozorišta u Nišu.

Apelujemo na Upravu Narodnog pozorišta u Nišu, Gradsku upravu Niša, Ministarstvo kulture i sve nadležne institucije da reaguju na nasilje koje se dogodilo.

Organizatorke kampanje :

Rekonstrukcija Ženski fond

Autonomni ženski centar

Putujući Feministički karavan

Mreža “Žene Protiv Nasilja”

Comments are closed.