Mladići i nasilje – poražavajuće!

Beograd — Prema rezultatima istraživanja, većina mladića u Srbiji osuđuje silu nad ženama, ali nemaju ništa protiv batina i “disciplinskih mera”, piše”Politika”.
Većina analiza rađenih kod nas pokazuje da su kod mladića dominantni staromodni obrasci muškosti po kojima biti muško znači biti nepopustljiv i agresivan. Gotovo su jednoglasni u osudi nasilja nad lepšim polom, ističući da je neopravdano jer su slabije, ali šamaranje, batine i slične, koje nazivaju “disciplinskim merama”, ne doživljavaju nasiljem.
Razmišljanje i ponašanje većine adolescenata i dalje su uslovljeni pripadnošću grupama bilo da je reč o školi, kafiću ili klubu, pa je i ophođenje prema vršnjacima i devojkama uslovljeno “kodeksom časti” skupa kojem pripadaju.
Istraživanja usmerena na to šta znači biti mladić na Balkanu govore da momci iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine osobinama koje krase idealnog muškarca smatraju fizičku snagu, odbranu časti, nepopustljivost u stavovima, sklonost ka sportu i alkoholu, heteroseksualnost, odsustvo kukavičluka…
Neobično je što ističu potrebu da brane čast majkama i sestrama, a prema devojkama imaju drukčiji stav. Uglavnom veruju da treba da zadrže postojeću poziciju prevlasti prema ženama.
“Koreni agresivnosti – izloženost nasilju u porodici, ratovi, sankcije, stres izazvan ekonomskom situacijom, mogućnost gubitka radnog mesta, upotreba alkohola i droge, stereotipni pojmovi muškosti – iznedrili su nezadovoljstvo koje se prenosi na mlađe generacije, smatra Jovana Stojanovski, psiholog i istraživač programa “Inicijativa mladića za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja na severozapadnom Balkanu”
Iako su svi ispitanici u osobine nenasilnih muškaraca svrstali zrelost, sposobnost samokontrole, svest o posledicama vlastitih dela, uvereni su da bi ovakav stav samo povećao rizik da se postane žrtva nasilja, pogotovo u vršnjačkoj sredini.
Zbog toga je bolje nositi epitet “pravog” muškarca po svaku cenu, nego dobiti batine i biti izopšten iz društva.
Ova pravila utiču i na stavove mladića prema devojkama. Tako više nije “in” imati jednu devojku i graditi stabilnu vezu zasnovanu na osećanjima ljubavi i poštovanja, već imati što više “riba” i tako skupljati poene zarad dokazivanja muškosti.
“Od dve i po hiljade anketiranih srednjoškolaca, čak 60 odsto njih smatra da je opravdano nasilje prema homoseksualcima, a manji procenat podržava nasilje nad devojkama. Smatraju da je važno da muškarac bude glavni i da je nasilje opravdano kada se brani čast. Iako živimo u modernom dobu, još vlada patrijarhalno vaspitanje i staromodno, nasiljem protkano, ‘mačo ponašanje’”, kaže Jovana Stojanovski.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sedam od deset mladića u BiH misli da postoje situacije kada žena treba biti ošamarena, 80 posto njih vjeruje da muškarac treba da odlučuje kada i kako treba imati seksualne odnose. Većina smatra da je glavna uloga žene da se brine o kućnim poslovima i da kuha porodici, te da trebaju da trpe nasilje kako bi održale porodicu na okupu, a gotovo svi ispitani mladići su saglasni da je seks potrebniji muškarcima nego ženama.

Ovo su samo neki od podataka do kojih je došla Inicijativa mladića, projekat koji međunarodna, neprofitna organizacija CARE realizuje u saradnji sa devet međunarodnih organizacija i partnera iz regiona i uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Norveške. Studijom je obuhvaćeno devet škola iz pet gradova u tri zemlje: Banja Luke i Sarajeva u Bosni i Hercegovini, Zagreba u Hrvatskoj i Beograda i Prokuplja u Srbiji. Analiza počiva na istraživanju sprovedenom od strane samih srednjoškolaca, starih izmedju 15 i 19 godina. U Bosni i Hercegovini je ispitano 1208 školaraca, a omladina je sudeći prema rezultatima pokazala visok stupanj netolerancije.

Istraživanje je, također, obuhvatilo i nasilje među vršnjacima, uključujući ponižavanje, guranje, udaranje rukom ili nogom. Pedagozi su saglasni da je sve veći broj nasilnika u školskim klupama, ali i to da su glavni uzroci devijantnog ponašanja mladića uglavnom odnosi u porodici, alkohol, nervoza,pušenje,loš utjecaj medija…

Jedan od učenika je odnos prema djevojkama ovako objasnio:

– Djevojke su u društvu tretirane lošije od mladića. Kada djevojke imaju više partnera, bivaju tretirane kao prostitutke. One su izložene seksualnom nasilju. Muškarci ih diraju po stražnjem dijelu tijela, po grudima. To se naročito dešava u osnovnoj školi. Ako djevojka nije lijepa onda je mladići emocionalno ponižavaju.

Dok je direktor jedne škole naveo nasilje kao najveći problem sa kojim se učenici suočavaju.

– Imali smo slučaj kada je učenik u školu donio pušku marke “kalašnjikov”. Bili smo prinuđeni da ga udaljimo iz škole jer je to prestup za najstrožiju kaznu.

Seksualni odnosi

Kako se navodi u istraživanju Inicijative mladića prosječna starosna dob prvog seksualnog odnosa se kreće u rasponu od 14 godina do 14 godina i 5 mjeseci. U pet gradova koji su obuhvaćeni istraživanjem, mladići uključeni u ovo istraživanje bili su na najvišoj tački seksualne aktivnosti. Oni također stupaju u različite oblike seksualnih aktivnosti, od kojih svaka nosi specifičan rizik po njihovo zdravlje. S obzirom na to da je polovina ovih mladića prijavila da su već seksualno aktivni, njihovo loše znanje o reproduktivnom zdravlju, polno prenosivim infekcijama, HIV-u i kondomima daje povoda za posebnu zabrinutost. Sve u svemu, ovi nalazi upućuju na to da bi intervencija trebala staviti naglasak na one aktivnosti koje izgrađuju osnovno znanje i vještine koje se odnose na seksualno zdravlje, naročito kada se radi o polno prenosivim infekcijama i kondomima.

Izvor: Zurnal

2 Responses to “Mladići i nasilje – poražavajuće!”

 1. Tamara каже:

  Nemam vremena i kolega, ali bih volela dublje da udjem u „agresivnost“ kod muskaraca (da napravim ispitivanje).Pricale smo u kolima onomad „agresivnost“ me inace zanima i kod zena i kod muskaraca. Moje pocetna teza bi bila izuzetna ranjivost i neizgradjenost mehanizama i vestina prevladavanja situacija „nekompetentnosti“ (ono kada ne razumes neku pojavu ili ponasanje…i posebno sebe same). I sama sam to testirala u odnosima sa nekim meni prijateljima. Ja tako to vidim za pocetak.

  Ono sto je grozno jeste da je to prihvaceno kulturno ponasanje.
  I jos groznije: NEMA LJUBAVI prema sebi.. a time i prema drugom.

 2. sanja каже:

  Nije losa ideja, mogle bismo da napravimo neko istrazivanje… Iako, vidis da su poceli da se bave pomalo i mladicima (sto je izuzetno dobro), pa bismo mogle da pocnemo da razmisljamo sta treba da se uradi – kako da im se razbiju ti patrijarhalni koncepti, kako da im se objasni da ‘biti musko’ moze da znaci mnogo stvari…
  Sada medju volonterima imamo nekoliko mladih muskaraca, mozda da sa njima nekada malo poricamo?