Još malo o devojčicama i ženama u svetu…

Sud u Saudijskoj Arabiji je (po drugi put) odbio da poništi brak izmedju devojčice od osam godina (!?!) i ‘bliskog prijatelja’ njenog oca koji ima 47 godina (!?!)

Ovaj brak je ugovorio njen otac da bi isplatio svoje dugove, a zahtev majke da se brak poništi je prvobitno odbijen jer sudija smatra da ona nije zakonska zastupnica svoje ćerke pošto ne živi sa (bivšim) mužem. Viši sud je poništio odluku i vratio je na ponovno razmatranje istom sudiji, ali je odluka ostala nepromenjena. Izmedju ostalog sudija kaže da će ona moći da podnese zahtev za razvod braka kada udje u pubertet!?! Zanimljiv stav, zar ne? Može da se udaje (mimo svoje volje) sa osam godina, a razvod će moći da traži kada udje u pubertet (ovo će valjda sudija da proceni kada će se desiti)… Lepo osmišljeno, nema šta!

A u objašnjenju celog slučaja ima još dva zanimljiva detalja:

– muž je morao da potpiše da neće imati seksualne odnose sa devojčicom dok ne udje u pubertet

-njihov gospodin pop, odnosno, vrhovni islamski ne-znam-ni-ja-šta je rekao da je OK da se devojke od 10 godina udaju!!! Citiram ga: ‘Nekorektno je reći da se devojke od 15 godina ili mladje ne mogu udavati. Devojčica od 12 ili 10 godina može da se uda (može da bude udata). Oni koji misle da je premlada nisu u pravu i nepravedni su prema devojčici’ (!?!)

Ko želi da čita više o ovome neka klikne CNN


Comments are closed.