Dva meseca u centru grada sa puškom – bez ikakve reakcije

Dva meseca svaki dan u centar grada s puškom i – nikom ništa

Ako živimo u svetu antiterorističkog rata, gde ste deklarisani ili kao terorista ili kao antiterorista, postavlja se pitanje ko je terorista, a ko žrtva?
Iako je sa pravom pravcatom puškom šetala ulicama, niko na to nije obraćao pažnju. – Samo nekoliko žena me je čudno pogledalo. Niko drugi nije negodovao što nosim pušku, a odakle mi puška… ne mogu da vam otkrijem – kaže Tomićeva.

UMETNOST – Beogradska umetnica Milica Tomić biće jedna od 12 izlagača na izložbi „My War“ koja će uskoro biti otvorena u Liverpulu. Milica će učestvovati sa serijom fotografija pod nazivom „Jednoga dana umesto noći, blesnuće rafal iz mitraljeza kad drukčije svetlost ne može doći…“.
– Ta rečenica je citat Oskara Daviča, a anarhisti to inače koriste kao svoj moto. Fotografije su slikane u Beogradu. Dva meseca sam svakoga dana odlazila na pet mesta u gradu na kojima su tokom II svetskog rata izvedene uspešne antifašističke akcije Narodnog oslobodilačkog pokreta i na taj način obeležila mesta koja do sada nisu bila deo javnog sećanja grada. Ova foto-akcija je posvećena grupi od šestoro anarhista iz Beograda koji su u septembru uhapšeni pod optužbom međunarodnog terorizma – kaže za „24 sata“ Milica i dodaje:
– Ako živimo u svetu antiterorističkog rata, gde ste deklarisani ili kao terorista ili kao antiterorista, postavlja se pitanje ko je terorista, a ko žrtva? I da li postoji nešto treće… Slučaj anarhista koji nisu teroristi, i mesto sa koga ja govorim u ovom radu, podrazumeva da postoji nasilje koje nije terorističko i koje može biti konstruktivno – priča Milica.
Iako je sa pravom pravcatom puškom šetala ulicama, niko na to nije obraćao pažnju.
– Samo nekoliko žena me je čudno pogledalo. Niko drugi nije negodovao što nosim pušku, a odakle mi puška… ne mogu da vam otkrijem – kaže Tomićeva.

Preuzeto sa 24sata

2 Responses to “Dva meseca u centru grada sa puškom – bez ikakve reakcije”

 1. yuffie каже:

  svidja mi se akcija :-)

  btw, pitam se kako bih ja reagovala kad bih je videla tako sa puškama po gradu?!? mislim da bih zbunjeno gledala…

 2. sanja каже:

  I meni se svidja akcija… Neverovatno mi je da je niko nije prijavio, niko nista pitao… Uobicajen prizor na ulicama |Beograda\?

  A jos mi se vise svidja ova e-mail notifikacija!!!

  Thanks Yuffie :-)