Devojcica od 12 godina umrla na porodjaju!!!

Dvanaestogodišnja devojčica preminula na porođaju
Autor: Blic online | Foto:Reuters | 13.09.2009. – 17:17

Dvanaestogodišnja devojčica je preminula u bolnici nakon teškog porođaja koji je trajao tri dana, saopštila je humanitarna organizacija iz Jemena.

jemen-x

Favzija Abdulah Jusef je preminula od posledica obilnog krvarenja tokom teškog 72-časovnog porođaja. Lekari lokalne bolnice u okrugu Al Zahra nisu uspeli da spasu život deteta.
Otac je Favziju udao sa samo 11 godina za 24-godišnjeg farmera, posle čega je ona napustila školu, a ubrzo je i zatrudnela.
„Ovo je samo jedan od mnogih sličnih slučajeva u Jemenu. Mi ih zovemo ‘neveste smrti’. Glavni razlozi za ovakve brakove su siromaštvo, neznanje, manjak svesti i obrazovanja. Mnoge devojčice primorane na brak u izuzetno ranim godinama, a to često dovodi do katastrofalnih posledica. One, po pravilu, nemaju nikakvo pravo na odluku u svom životu“, rekao je Ahmed al Kuraiši iz organizacije „Sijadž“, koja se bori za prava dece.

Al Kuraiši je dodao da je njegova ekipa otkrila Favziju tokom posete bolnici u sklopu istrage o deci koja su morala da napuste domove na severu zemlje zbog oružanih sukoba.
„Dečji brakovi su česti u Jemenu, najsiromašnijoj zemlji u arapskom svetu, u kojoj su i dalje najdominantniji plemenski zakoni. Roditelji bukvalno prodaju svoju decu za bogate miraze, a prema zvaničnim podacima, više od četvrtine žena u Jemenu stupi u brak pre 15. godine. U ruralnim krajevima to je slučaj sa skoro polovinom žena“, saopštila je organizacija.

Prošle godine desetogodišnja Nudžod Ali je uspela da privuče pažnju celog sveta tako što je na sudu dobila razvod od 30-godišnjeg muškarca i tako se oduprela vekovnoj tradiciji.
Ubrzo je skupština u Jemenu odobrila zakon prema kojem je donja granica za stupanje u brak 17 godina, ali je on ubrzo poslat na razmatranje ustavnom sudu zbog protivljenja poslanika, koji su opisali zakon „neislamskim“.

Comments are closed.