Žitoradja, zemlja Srbija, XXI vek


Član 21. Ustava Srbije garantuje zabranu diskriminacije po bilo kom osnovu, bilo posredno ili neposredno.

A šta kažu u Žitoradji na to???

Odlukom Skupštine Opštine Žitorađa br. 400-877/08 od 18.12.2008, objavljenom u Službenom listu Grada Niša br.122 od 29.12.2008 pravo na novčanu pomoć od 20.000,oo dinara za novorođenčad ostvaruje se ukoliko majka neposredno brine o detetu i ukoliko je dete kršteno u crkvi.

Odlukom Skupštine Opštine Žitorađa br. 400-878/08 od 18.12.2008, objavljenom u Službenom listu Grada Niša br.122 od 29.12.2008 o jednokratnoj novčanoj pomoći za zaključenje braka, pravo na iznos od 20.000,00 dinara može da ostvari mladoženja koji prvi put zaključuje brak, mlađi od 30 godina sa prebivalištem na području opštine Žitorađa.

7 Responses to “Žitoradja, zemlja Srbija, XXI vek”

 1. Katic.Stefan каже:

  Lepo osmisljeno, jako lose realizovano. Sta ces, brine se patrijarhat za Novu Srbiju, gde ima puno bebica… Uglavnom, sve sto crkva osmisli oko novcane pomoci, natera te da se poklonis nekim njihovim idealima, a tebi bi bas dobrodosao taj novac. „Poljubi mi noge, ja cu ti rado pomoci“ – mislim da sve definise. Cak i ne govorim o tome sto samo mladozenja moze da podigne tu svotu novca, vec samo uopsteno. Danas ko prodje papsku stolicu, u crkvi moze sve. 😀 Smejem se od muke… Ja ne znam zasto su zabranili uopste elektricnu stolicu, ovde u Srbiji bi non-stop bila zauzeta da se ja pitam.

  S.

 2. yuffie каже:

  fuj!
  ja bih boldirala i ono „mladoženja koji prvi put zaključuje brak“. mada je sve grdno da grđe ne može biti. a u srbiji verovatno može.
  mada bi bila zgodna zajebancija nemile vlasti (da prostite na izrazu) da odneseš krstenicu iz neke druge crkve – adventističke, baptističke, hare krišna… piše samo „dete kršteno u crkvi“. ne i u kojoj :)
  a onda ih tužiš za diskriminaciju po više osnova.

 3. sanja каже:

  Ne znam ni ja sta mi je strasnije… Treba boldirati SVE! U medjuvremenu, cujem da ce ponovo raspravljati o ovim odlukama. Jedan od razloga je sto se pravoslavni vernici/e bune za krstenje deteta pre vremena!!! Kazu da mora da prodje najmanje 40 dana od rodjenja, a pare su potrebne odmah… Joooooooj!

 4. yuffie каже:

  eto, vidis da moze grdje! uf!

 5. femgerila каже:

  ajdeeeeeeeee. budite tivki da vas ne cuje ovi nashi. moli vas ne shaljite nam ideje :)
  Jojjjj! Ne mogu da verujemmm!
  Nego sve ima smisla kad znas da Ceca je rodzena bash u Zitoradzje (valjda sa to selo govorime, odmah ispred Prokuplje). Vidis em udovica, em majka, em pevacica, em seks simbol, em bogata, em uspesna… :)
  I sorry za losh srpski. Jas sum od Vranje :)))

 6. sanja каже:

  Zaštitnik građana reagovao zbog odluke Skupštine opštine Žitorađa o uslovljavanju pomoći roditeljima

  Reč je o kršenju osnovnih ljudskih prava garantovanih Ustavom, smatra Saša Janković

  Beograd – Republički zaštitnik građana Saša Janković uputio je preporuku odbornicima Skupštine opštine Žitorađa da otklone diskriminaciju u dodeli opštinske novčane pomoći novim bračnim parovima i novorođenoj deci.

  Reč je o odluci ovog tela od decembra prošle godine da pravo na pomoć od 20.000 dinara za prvorođeno dete imaju samo oni roditelji koji su svojeg potomka krstili u crkvi (bez obzira na to u kojoj i koje je vere), da majka deteta živi u Žitorađi i da se neposredno brine o detetu. Druga sporna odluka opštinskih vlasti odnosi se na to da pravo na pomoć supružnicima može biti ostvareno samo ako je mladoženja mlađi od 30 godina, da živi u Žitorađi i da se nije ranije ženio.

  Saša Janković, zaštitnik građana, kaže za Danas da iako su opštinske odluke donete u cilju pružanja podrške roditeljstvu i porodici, na ovaj način se krše načela ravnopravnosti roditelja u roditeljskim pravima i dužnostima, ravnopravnosti bračnih drugova i ravnopravnosti svih građana bez obzira na versku pripadnost.

  – To su prava građana koja garantuje Republika Srbija – ocenio je republički zaštitnik građana. On je objasnio da mu je predsednik Skupštine opštine Žitorađa Zoran Đokić rekao da će u najkraćem roku razmotriti njegovu preporuku i da očekuje da će ove opštinske odluke biti promenjene.

  Spornu odluku donela je tadašnja vladajuća koalicija NS, DSS i SRS i nevladine organizacije, ali i nova opštinska vlast iz DS-a, upozoravaju na kršenje Ustava, međunarodnih standarda i dokumenta koja se odnose na ljudska prava i štite načelo jednakosti, bez obzira na rasnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost. Staniša Đokić, bivši predsednik opštine i funkcioner Nove Srbije, više puta je tvrdio da je lokalna vlast htela da ispoštuje zahtev Crkvene opštine, čiji je to i bio predlog. On je tada istakao da je odluka o majkama doneta još 2005. i da nijedan zahtev koji su roditelji podnosili u međuvremenu nije bio odbijen, kao i da je druga odluka da mladoženja nema više od 30 godina da bi dobio novčanu pomoć rezultat toga što u opštini ima mnogo bračnih parova koji žive nevenčano.

 7. Katic.Stefan каже:

  Prvo: Covece, treba da se prvo kazne zato sto su ispostovali Crkvu!
  Drugo: Treba da se kazne oni koji su to usvojili suprotno od ‘naseg’ ustava!
  Trece: Preporuka???!!! Molim? Tu nema sta da se RAZMATRA! MORA da se promeni, i tacka! To treba da bude NAREDBA, a ne preporuka!
  Covece, sta nam rade…

  S.