Sa B92 – rodno nekorektno napisano, ali…

Sudija odbio da venča belkinju i crnca

Mirovni sudija iz Luizijane Kejt Bardvel odbila je da venča belkinju i crnca, uz obrazloženje da to čini zbog njihove buduće dece, jer na osnovu iskustva zna da većina mešovitih brakova ne traje, piše španski list „El Pais“.

Mirovni sudija je u SAD najniži službenik pravosuđa sa ograničenim ovlašćenjima koji je zadužen za manje prestupe, saobraćajne prekršaje, sklapanje brakova i slično.

Sudija Bardvel tvrdi da nije rasista i da je ovakvu odluku donela zbog toga što je uverena da decu iz mešovitih brakova ne prihvataju ni crnačka, ni belačka zajednica.

Bardvelova kaže da je u svojoj karijeri odbila da venča četiri takva para, piše list „Haftington post“.

Par iz Lujzijane, Bet Hemfri (30) i Terens Mekej (32), koji se nedavno doselio u Lujzijanu, namerava da se žali američkom Ministarstvu pravde zbog rasne diskriminacije.

Američka unija za građanske slobode (ACLU) je tim povodom poslala pismo Pravosudnom komitetu Luizijane – koji je zadužen da nadgleda rad mirovnih sudija – u kome traži da se sprovede istraga protiv Bardvelove.

„Neverovatno je da se ovakve stvari još uvek dešavaju. Sudija je znala da krši zakon koji je donet još 1967. godine i prema kome nema pravo da određuje da li neko može ili ne može da sklopi brak“, rekla je advokat Kejti Švarcman iz ACLU.

preuzeto sa B92

Comments are closed.