Puk’o moleban :-)

Pripremile: e-Novine

Letnje melodije: Irinej & The Charlatans

Letnje melodije: Irinej & The Charlatans

Photo: Milica Jovanović

Nepodnošljiva julska vrućinčina odnela je pobedu nad verom, nadom i srcima junačkim koja kucaju za oteto & raspeto Kosovo. Čak ni prohladna unutrašnjost hrama koja dobro dođe na ovu jaru, nije privukla veći broj raskuvanih ljubitelja molebana. Daleko je hram svetog Save, ko će da se cima do njega. A i nezgodan je termin, kraj radnog vremena, vreme je ručku, kome je do molebana u pet popodne

Poziv patrijarha Irineja pravoslavnom rodu da se danas u 17 h okupi ispred Hrama svetog Save (to je ona ružna, džinovska zgradurina pored Narodne biblioteke), „gde će biti služen moleban za željeni mir i povoljno rešenje konačnog statusa Kosova i Metohije, kolevke srpskog naroda“ – nije urodio plodom. Uprkos činjenici da je 90 posto ljudi u ovoj zemlji pravoslavno, te da je Kosovo srce Srbije, najskuplja srpska reč, polutar srpske planete i nuklearno jezgro našeg kolektivnog identiteta – u hramu na Vračaru okupilo se jedva stotinak vernika, računajući tu i brojne fotoreportere raznih medija. Nepodnošljiva julska vrućinčina odnela je pobedu nad verom, nadom i srcima junačkim koja kucaju za oteto & raspeto Kosovo. Čak ni prohladna unutrašnjost hrama koja dobro dođe na ovu jaru, nije privukla veći broj raskuvanih ljubitelja molebana. Daleko je hram svetog Save, ko će da se cima do njega. A i nezgodan je termin, kraj radnog vremena, vreme je ručku, kome je do molebana u pet popodne.

Ispostavilo se da institucija u koju srpski narod i srpske narodnosti imaju najveće, tako reći neograničeno, naivno, dečje poverenje ne može da prikupi značajniji broj svojih članova i simpatizera čak ni kad je u pitanju odbrana najveće svetinje. Ili je možda problem u tome što je moleban zakazan u nedoba, dva sata nakon saopštavanja odluke Međunarodnog suda pravde (greška je verovatno nastala zbog različitih časovnih zona – srednjeevropske i srednjevizantijske). Postoji osnovana pretpostavka da su vernici ispravno i racionalno zaključili da ne vredi plakati nad prolivenim mlekom, te da moleban nema moć da deluje retroaktivno i da izmeni prošlost. Mada smo pre skloniji mišljenju da je presudio uticaj letnje vreline. Čak ni činjenica da je lead vocal u Hramu svetog Save bio sam patrijarh koji je pozvao fanove na koncert svog benda Irinej & The Charlatans, nije mnogo pomogla, kao ni to što je pojka (crkvenoslovenski: svirka) bila besplatna.

Mala, ali odabrana publika: Hram svetog Save, 22. jula, 17:13 h

Photo: Milica Jovanović

Ako se setimo kako se prošli put završio moleban za Kosovo – razbijanjem Beograda, spaljivanjem ambasada neprijateljskih država i mrskih antisrpskih Mekdonaldsa, te kolektivnom pljačkom prodavnica u centru grada u okviru akcije „Kosovo za patike“ – masovno neokupljanje građana u Hramu svetog Save je dobra vest. Pogotovo za radnje koje prodaju obuću.

Tags: ,

Comments are closed.