Ponovo se crkva meša!!! PROTEST!

Koalicija protiv diskriminacije naoštrije osuđuje povlačenje Zakona protiv diskriminacije iz procedure u Skupštini Srbije. Posebno zabrinjava činjenica da je zakon povučen posle pritiska Srpske pravoslavne crkve i drugih tradicionalnih verskih zajednica.
Prvi model zakona protiv diskriminacije urađen je još 2001. godine, a koalicija je 2005. usaglasila modele ovog i Zakona protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom. Tada je otpočelo lobiranje za usvajanje oba zakona. Zakon protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom je usvojen 2006. godine, dok opšti antidiskriminacioni zakon nije stavljan na dnevni red i pored zahteva nekih parlamentarnih stranaka.
Nakon poslednjih izbora i formiranja Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Koalicija protiv diskriminacije radila je zajedno sa ministarstvom na izradi konačnog nacrta zakona. Rad je podrazumevao najširu javnu raspravu u kojoj su učestvovali svi zainteresovani akteri i trajao je skoro 6 meseci. Ovakav zajednički rad je od strane međunarodnih organizacija i domaće javnosti ocenjen kao najbolji model saradnje vlasti i civilnog društva, naročito posle usvajanja zakona od strane Vlade i upućivanja u Skupštinu Srbije. U toku javne rasprave nije bilo bitnijih primedbi na verziju zakona koja je upućena Skupštini Srbije na usvajanje.
Manje od 24 časa pre otvaranja sednice Skupštine Srbije, verske zajednice na čelu sa Srpskom pravoslavnom crkvom zahtevale su da se zakon ne donosi zbog člana 18. koji regulište diskriminaciju u oblasti verskih prava i člana 21. koji reguliše zabranu diskriminacije u poglednu rodnog identiteta i seksualne orijentacije.
Koalicija protiv diskriminacije poziva Vladu Srbije da zakon vrati u skupštinsku proceduru i da ga usvoji u neizmenjenom obliku, s obzirom da je zakon usvojen od strane Vlade i dobio podršku od strane Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije. Koalicija napominje da član 44. Ustava Republike Srbije predviđa odvojenost crkava i verskih zajednica od države. Istovremeno, Koalicija protiv diskriminacije očekuje da zaštita protiv diskriminacije bude zakonom garantovana za sve manjinske grupe u punom obimu i u skladu sa međunarodnim standardima koji obavezuju Republiku Srbiju.

Član 18. zakona je glasio: Diskriminacija postoji ako se postupa protivno načelu slobodnog ispoljavanja vere ili uverenja, odnosno ako se licu ili grupi lica uskraćuje pravo na sticanje, održavanje, izražavanje i promenu vere ili uverenja, kao i pravo da privatno ili javno iznese svoja uverenja, u skladu sa zakonom.

Član 21: Rodni identitet i seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svom rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji. Svako ima pravo da izrazi svoj rodni identitet i seksualnu orijentaciju, a diskriminatorsko postupanje zbog izražavanja rodnog identiteta i seksualne orijentacije je zabranjen.

2 Responses to “Ponovo se crkva meša!!! PROTEST!”

 1. Katic.Stefan каже:

  Ne volim Tita, ali sve vise mi se dopada komunizam!!! Treba zabraniti Crkvu! Nemaju nikakva prava da se mesaju u donesenju zakona koji ih ne dodiruje, a kamoli povredjuje, kao sto oni govore!

 2. sanja каже:

  SAOPŠTENjE POKRAJINSKOG OMBUDSMANA
  Povodom povlačenja Predloga zakona o zabrani diskriminacije iz skupštinske procedure

  Kao nezavisni samostalni organ koji se stara o zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda svakog lica zajamčenih Ustavom, potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, kao i zakonom i propisima Autonomne Pokrajins Vojvodine, Pokrajinski ombudsman osuđuje način na koji je Predlog zakona o zabrani diskriminacije povučen iz skupštinske procedure.

  Zakon protiv diskriminacije je od izuzetnog značaja za zaštitu ljudskih prava i sloboda i obezbeđivanje jednakih mogućnosti njihove zaštite svakom pojedincu/-ki i građaninu/-ki naše zemlje, a naročito pripadnicima socijalno najranjivijih društvenih grupa. Nakon višegodišnjeg rada na sastavljanju predloga ovog zakona u kom su učestvovale relevantne domaće i međunarodne institucije, organizacije i eminentni pojedinci koji se bave ovom oblašću, te nakon javne rasprave tokom koje je svako o njemu mogao da iznese svoje mišljenje, povlačenje ovog Predloga zakona u poslednjem trenutku bez opravdanog razloga i pravnog obrazloženja i na način koji obezvređuje jedan od najznačajnijih procesa u samoj osnovi svakog demokratskog društva: zakonske obaveze vlasti da u interesu javnosti poštuje i dosledno sprovede proceduru usvajanja zakona o kom je prethodno vođena javna rasprava.

  Ovom prilikom skrećemo pažnju i na to da bi zakone trebalo donositi, dopunjavati, pa i opozivati, u interesu svih građana nosilaca ljudskih i građanskih prava, poštujući ujedno i pravo na različitost, a ne isključivo zbog interesa pojedinih društvenih grupa ili zbog formalnog zadovoljavanja uslova za ulazak u proces prijema u članstvo Evropske unije. Ovo nije prvi slučaj da je jedna grupa građana na zakonom neosnovan način pokušala svoje vrednosti i stavove da nametne kao opšte, te da time jedan, između ostalog, protiustavni čin predstavi kao legitiman i zakonit.

  Za građane Srbije koji žive u višenacionalnoj i multikonfesionalnoj Vojvodini ovaj zakon je značajan i zbog njegovog regulisanja prava na različitost i slobodu veroispovesti, pošto se najveći broj vernika manjih verskih zajednica koje se u našoj zemlji ne smatraju istorijskima, odnosno tradicionalnima, nalazi upravo u Vojvodini.

  07.03.2009.