Pedofilija pod zaštitom crkve i države

Autor: Predrag Blagojević
Izvor: BIRN | Objavljeno: 03.02.2011.

Sadašnji srpski patrijarh vodio je 2003. godine tajnu komisiju Sinoda za ispitivanje slučaja pedofilije, ali su nalazi do sada uskraćeni javnosti, pokazuju saznanja Ivana Angelovskog, novinara Balkanske istraživačke mreže.

Pozivajući se na tvrdnje Gorana Arsića, jednog od vranjskih sveštenika koji su javno govorili o dečacima koje je vladika Pahomije navodno seksualno zlostavljao, BIRN piše da je vladika Irinej, koji u to vreme još nije bio patrijarh, predvodio tročlanu komisiju koja bi trebalo da ispita skandal.

Međutim, iako se, kako kaže, nadao da će vladika niški pokušavati da dođe do istine, Arsić tvrdi da je Irinej bio ljut jer je nekoliko sveštenika zajedno sa jednim od dečaka sa optužbama izašalo u javnost.

– Umesto da mi pričamo njemu, on je pričao nama. Tada mi je bilo jasno da svi u crkvi znaju [za seksualno zlostavljanje dece], ali ćute. Bili smo naivne ovce što smo verovali u čistotu naših crkvenih vođa – kaže Arsić.

Otac Arsić kaže da je crkvena komisija formirana početkom 2003. kako bi ispitala optužbe protiv episkopa Pahomija, koji je bio tada, a i danas je, vladika eparhije vranjske.

Postojanje crkvene komisije, eventualni nalazi, kao i identitet trojice crkvenih velikodostojnika koji su bili u komisiji, do sada nije bio poznat javnosti. Prema Arsićevim rečima, pored sadašnjeg patrijarha, druga dva člana komisije bili su episkop Grigorije iz Trebinja, u Bosni i Hercegovini i Milutin Timotijević, rektor Prizrenske bogoslovije na Kosovu.

U BIRN kažu da su još avgusta 2010. godine od informativne službe SPC pismeno zatražili intervju sa patrijarhom Irinejem, sa namerom da se rasvetle okolnosti rada komisije i da se javnosti predoče njeni nalazi. Zahtev iste sadržine poslat je i episkopu Grigoriju, ali i pored nekoliko telefonskih podsećanja crkveni zvaničnici nisu odgovorili.

– Uporno ćutanje crkve o seksualnom zlostavljanju maloletnika, kao i način na koji su suđenja protiv sveštenika SPC vođena, ostavio je snažan utisak na umešanu decu, pravne stručnjake i eksperte za zaštitu dece. Oni veruju da su se moćne političke elite i pravosudni organi udružili sa sveštenstvom u potpunom prikrivanju skandala – piše u tekstu objavljenom na sajtu BIRN.

One Response to “Pedofilija pod zaštitom crkve i države”

  1. YuffieLeo каже:

    tek sada se ništa više neće saznati. „potpuno prikrivanje skandala“ će biti još „potpunije“. gospoda pravoslavni popovi su zaštićeniji od belih medveda, pandi i delfina zajedno.